Historia

 

Unelmasalonki sai alkunsa tammikuussa vuonna 2010 Meijerintiellä, Joensuussa. Perustajana oli tuolloin 20-vuotias Hanna Jääskeläinen. Unelmasalonki siirtyi toimimaan Niinivaarantiellä kevään ja kesän aikana vuonna 2014, jolloin myös Hannan sukuniminimi vaihtui Joosiaksi. Toimitilan suurentuessa mukaan tuli myös työkavereita, toiminimiyrittäjiksi.

Idea liikkeen nimestä on syntytnyt vuoden 2009 puolella, kun ajatus omasta liikkeestä kyti Hannan mielessä. ”Tällöin ajattelin, että haluaisin ekologisemman kampaamon. Kyllästyin katsomaan kemikaalien valumista lavuaarista.” Hanna kertoo.

Prosessi lähti kunnolla käyntiin, kun nuorisotalolla vietetyt illat tarjosivatkin paljon syvempää sisältöä, ja pienen huoneen, jota oltiin aikeissa vuokrata eteenpäin.
Tähän huoneeseen Meijeritielle syntyi siis Unelmasalonki. Nimi kumpusi nuorisotalon nimestä Dream Cafe. ”Halusin kampaamolle kuitenkin suomenkielisen nimen, joten Unelma Salonki oli hyvä kombinaatio.” – Hanna kertoo.

Salongissa oli tietysti tarkoitus luoda myös unelmahiuksia, ja oma liike itsessään oli unelmien täyttymys nuoren naisen elämänvaiheessa. ”Vaikka olinkin vannonut, etten koskaan ryhdy yrittäjäksi, mutta näin siinä sitten pääsi käymään – yllätys, yllätys, mikä elämän kuuluisa paradoksi!” – Hanna jatkaa.

Salonki sanana kuvastaa myös paljon muutakin. Sivistyssanakirjan (https://www.suomisanakirja.fi/salonki) mukaan, salonkia on pidetty muun muassa seurusteluhuoneena, taidenäyttelyhuoneistona tai seurapiirihenkilön kotonaan pitämää vastaanottoa, jossa keskustellaan taiteista, kirjallisuudesta tai muusta sellaisesta.
Eipä osuvampaa nimeä olisi voinut lämminhenkiselle ja taiteelliselle parturi-kampaamolle keksiä! Keskustelujen merkitys oli Unelmasalogilla tärkeässä roolissa, ja  toivottavasti näin on edelleen. “Kukahan sen nimen lopulta keksi?” – Hanna pohtii.

Taidenäyttelyitäkin Unelmasalongilla on ollut vuodesta 2014 alkaen, muutamia. Tämä työmuoto jäi jossain vaiheessa hiusten laittamisen varjoon. Tällä hetkellä salongissa komeilee kuitenkin yksi Vaiettu -valokuvanäyttelyn teos. Lisää tietoa kyseisen näyttelyn tavoitteista: https://www.ess.fi/teemat/721030   Vaiettu -näyttely oli V.A.L.O. – Ei orjuudelle ry:n toimintaa, jota Unelmasalonki on ollut tukemassa useiden vuosien ajan. Taulussa on hyvä muistutus, kauneuden rinnalla, elämän raakuudesta.

Vuosien varrella Unelmasalongilla on toiminut parturi-kampaajina Hannan lisäksi: Niina, Hanna K., Saara, Katja ja Suvi sekä lukuisia harjoittelijoita Riverialta, ja Yliopiston suomenkielen opiskelijoita. Tällä hetkellä teitä palvelevat siis Saara ja Suvi. Rosa Kansala ja Janne Eerola ovat olleet myös osa Unelmasalongin kokonaisuutta! Rosa on luonut upean grafiikan salongille vuonna 2014, ja auttanut monessa muussa graafiseen suunnitteluun tai nettisivuihin liittyvissä ongelmissa ja päivityksissä. Janne Eerola oli luomassa Meijeritien salongin grafiikkaa vuonna 2009, ja Jannen nykyinen yritys Luotoluoto  oli kuvaamassa salongin myyntivideota, joka taitaa olla edelleen katsottavissa Facebook-sivullamme. 

Unelmasalonki täytti 1.1.2020 pyöreät 10 vuotta. Kun kuitenkin unohdimme viettää synttäreitä tuolloin, niin juhlistamme pyöreitä vuosia vähän myöhässä. Toisaalta, Hanna vietti yhden äitiysloma vuoden välissä, jolloin salongin tilat olivat muussa käytössä, joten tavallaan 10 vuotta tulee täyteen tulevassa tammikuussa 2021. Nyt on siis sopiva aika juhlistaa! Niinivaarantien tilat puolestaan täyttivät kuusi vuotta 1.9.2020, jolloin sen virallisia juhlia on ollut tapana viettää. Tänä vuonna synttäreitä juhlistetaan siis tämän Historia -välilehden sekä Facebook arvonnan muodossa. Kommentoi historia tarinaa ja/tai osallistu arvontaan Facebook-sivullemme, kiitos!

Onnea Unelmasalonki, ja onnea Sinulle arvontaan!

Teksti ja kuvat
Hanna Joosia
3.11.2020

Heidi Pitkäsen kirjoittama teksti Karjalan Heilissä keväällä 2010.